sebasuperb, no ale fabia jest
Szarpnięcia przy zdjęciu nogi z gazu???
Zwiń
X
-
Szarpnięcia przy zdjęciu nogi z gazu???
Witam,
wczoraj wracajac z weekendu pojawił sie pewien problem.
Mianowicie jadąc powiedzmy na ktorymś z biegów także 4 i 5 i puszczając całkowicie gaz, bez wciskania sprzęgła, odczuwa się dwa szarpnięcia, takie ostre wychamowanie biegiem.
Wydaje mi sie to troche nie naturalne, żeby np na 5 szarpał.
Co o tym sądzicie, jeżeli to jakaś wada to co by było trzeba naprawić?
Z góry dzięki za rady.
-
-
Sprubój zatankować Pb98.U mnie takie objawy były jak miałem jakies chrzczone paliwo w baku.Tyle,ze u mnie działało to w obydwie strony,czyli przy przyspieszaniu również-chociaż rzadziej.To najtańsza forma diagnozy silnika benzynowego.Oczywiscie nie twierdze ze to na pewno to,ale nigdy nie wiadomo.Jaro
Komentarz
-
-
Etylina 98 czy 95 nie ma znaczenia. Lepiej byłoby włać paliwa ze stacji Shell-a V-Power w celu "przepalenia" układu paliwowego. Nie zaszkodzi wlać do baku przy okazji tankowania flaszkę denaturatu, który dobrze absorbuje zawiesiny wodnopochodne.
Szarpania układem napędowym przy takich lub przy innych objawach na dłuższą metę z pewnością nie będą zdrowe dla naszego auta.O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
O III czarna liftback - reaktywacja
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez -Piotr-Etylina 98 czy 95 nie ma znaczenia.Jaro
Komentarz
-
-
A co może być przyczyną jeśli objaw takiego szarpania jest wyczuwalny w dieslu??PerfectService by DGW
Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+
Komentarz
-
-
wygląda mi to na nieodpowiednią mieszanke, mógł się zużyć czujnik otwarcia przepustnicy (a raczej nacisnięcia pedału), lub uszkodzić jakiś czujnk który wykrywa ze jest hamowanie silnikiem
a tak wogóle auto na gazie może trzeba by zresetować centralke
Zamieszczone przez jlupinoJezeli juz cos wlac do baku to bardzo dobry jest srodek marki STP-tzw water remover,czyli "usuwacz wody"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Bonusnawet ludzi nie naciągaj na takie coś, denturat jest lepszym usuwaczem wody, a zresztą po co lać jakikolwiek usówacz wody, nie wystarczy lać dobre paliwo z porzadnej stacjiJaro
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jlupinoA marka STP istaniała na rynku jak jeszcze nas wszystkich nie było z pewnoscią na świecie
Zamieszczone przez jlupinoA jezeli "spirytus na kościach" jest taki dobry to czemu nie stoi obok innych markowych produktów na półkach jako złoty srodek na wszystko
Zamieszczone przez jlupinoWole jednak srodek przeznaczony sticte do czegoś niz taki do wszystkiego
Zamieszczone przez jlupinoale skoro mi to pomogło to staram sie to przekazać innym uzytkownikom
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ginterprzepraszam że się wtrące ale nie lejcie dynksa do baku, owszem absorbuje wodę ale na pewno nie ma dobrego wpływu na silnik, lepiej stosowac środki do tego przeznaczone, można je kupic na każdej stacji :roll:
wystarczy wziąć butelke denatyratu za 4 zł (nie mylić za zadnym denaturalem denatytexem bo to inna bajka) przefiltrować zeby straciło kolorek (można też zataić odór) nalać do ładniejszej butelki i nalepić etykiete że to "środki do czegoś przeznaczony" i sprzedać za 30 zł - tak to wygląda (tylko ze w fabryce nikt nie filtruje :-) tylko jedna partia idzie do butelki i dostaje kolorek druga idzie do butrelki i nie dostaje kolorku),
zresztą i jedno i drugie nie służy do niczego jezeli lejesz paliwo z dobrej stacji no chyba ze własnei do rozpuszcznei brudów w ukł. paliwowym,
Zamieszczone przez ginternie ma dobrego wpływu na silnik
Komentarz
-
-
Bonus albo jesteś producentem denaturatu,albo profesorem chemii przemysłowej.Jezeli to drugie to przyjmuje twoje argumenty.W przeciwnym wypadku wole sobie wydać te trzy dychy na samochod warty 30 tys.Powroćmy moze do tematu i pomozmy koledze gigianosowi,bo ta dyskusja chyba do niczego dobrego nas nie doprowadzi,zresztą moze akurat cos sie u niego w kwesti szarpania zmieniło.Jaro
Komentarz
-
Komentarz